Presentator boeken
Presentator boeken
Home > Leer spreken in het openbaar

Leer spreken in het openbaar

Na het volgen van onze presentatieworkshop staat u zelfverzekerd en zonder het zweet in uw handen tijdens het spreken in het openbaar.

De wijze waarop de presentatietraining wordt gegeven is onder meer afhankelijk van het aantal deelnemers en het leerdoel. Persoonlijke coaching is ook mogelijk.

Wij gebruiken aansprekende voorbeelden en opdrachten waarmee de deelnemers hun presentatie- en communicatievaardigheden op speelse wijze verbeteren.

Via 0318-727828, 06-20285267 of info@presentator-boeken.nl vertellen wij u graag meer over de presentatietraining.Nieuw: workshop presentatie en voice-over
Een voice-over en een presentator die de geheimen van hun vak uit de doeken doen. Tijdens de workshop presentatie en voice-over leert u hoe u uw stem en lichaamshouding optimaal kunt gebruiken om overtuigender te presenteren.

Willem van den Top (Ede) en Michel van Zeist (Veenendaal) zijn experts op het gebied van verbale en non-verbale communicatie. De een is dagelijks te horen als voice-over in vele radio- en televisiecommercials, de ander is landelijk werkzaam als goochelaar en presentator.

Tips en trucs

De lijst met tips en trucs om het spreken in het openbaar onder de knie te krijgen is onuitputtelijk. Presenteren is iets wat je voornamelijk leert door het te doen; je moet kilometers maken. Onderstaande adviezen kunnen daarbij helpen, maar voel je vrij om hiervan af te wijken. Je moet zelf ontdekken wat werkt voor jou en wat niet.

1. Het succes van een presentatie staat of valt met de voorbereiding. Zorg dat je ruim van tevoren weet wat je gaat vertellen. Bereid je verhaal goed voor en wees bewust van je doel (informeren, motiveren en/of inspireren). Zorg dat je meer van het onderwerp weet dan dat je gaat vertellen.

2. Zorg dat je vlak voor aanvang van je presentatie ontspannen bent. Simpele ademhalingsoefeningen kunnen hierbij helpen. Adem langzaam in en uit, en zorg ervoor dat je meer lucht uit- dan inademt. Daarnaast kan het helpen om naar rustgevende muziek te luisteren of je schouders op te halen.

3. Maak voor aanvang van je presentatie kennis met enkele aanwezigen. Het schudden van handen en het voeren van korte gesprekjes kunnen bijdragen aan een gerustgesteld gevoel. Daarnaast vinden veel sprekers het fijn als ze een aantal mensen in het publiek kennen.

4. De eerste indruk is heel belangrijk. Al na enkele seconden heeft het publiek (vaak onbewust) bepaald of ze jou mogen en je verhaal interessant vinden. Zorg er daarom voor dat je opening staat als een huis. Ook de afsluiting van je presentatie is iets wat je publiek bijblijft; het einde blijkt belangrijk bij het vormen van een mening over je optreden.

5. Houd je verhaal kort en krachtig. Gebruik geen moeilijke woorden. Zorg voor een eenduidige kernboodschap en een goede opbouw - een duidelijke kop, romp en staart.

6. Sta open voor interactie tijdens je presentatie. Maak oogcontact met je toehoorders, stel hen vragen en wees oprecht ge´nteresseerd in meningen. Het uit het hoofd leren van je verhaal stagneert doorgaans de interactie.

7. Niet de inhoud, maar vooral de manier waarop je die inhoud brengt bepaalt of je een goede presentator bent of niet. Het publiek onthoudt lichaamstaal en emotie beter dan woorden. Zorg voor een juiste lichaamshouding; houd je hoofd recht, sta stevig en vermijd een gesloten houding. Kruis je armen dus niet over elkaar en houd je handen te allen tijde zichtbaar voor het publiek. Gebruik je handen om je verhaal te ondersteunen.
Ook de stem bepaalt hoe de boodschap overkomt; varieer in volume, tempo en toonhoogte om je presentatie levendig te maken.

8. Spreek langzaam. Hierdoor kun je je beter concentreren op je tekst, ademhaling en publiek. Door langzaam te praten maak je minder snel versprekingen. Een langzaam spreektempo leidt er bovendien toe dat het publiek je verhaal beter kan verwerken.

9. Zorg dat je ruim van tevoren op locatie bent, zodat je in alle rust de ruimte kunt verkennen en de benodigde apparatuur (laptop, beamer en/of microfoon) kunt testen.

10. Pas je kleding aan de gelegenheid en het publiek aan. Kies bij twijfel voor een formele outfit. Een stropdas en een colbert kun je immers altijd nog af en uit doen. Belangrijk: kleding mag niet afleiden.

De beste adviezen: wees jezelf en spreek met passie!
Presentator boeken
Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op via 0318-727828, 06-20285267 of info@presentator-boeken.nl.
 
Twitter
Volg ons op .

 
Facebook
Like ons op .

 
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het nieuws uit de wereld van de presentatoren.

Naam:
E-mailadres:

Copyright (C) 2014-2018 - Presentator boeken | Sitemap | Links | Disclaimer | Privacy- en cookiestatement